ZANIMLJIVO

15 najčešćih grešaka u pripremi hrane

Ako želite da se vaše pečenje peče kako je i očekivano, koristite svetlo rerne i gledajte kroz prozor, ali ne otvarajte. Svako otvaranje vrata rerne na 30 sekundi snižava temperaturu za 65 stepeni. Ovo su neke greške u pripremi hrane koje ljudi čine, a zbog kojih može propasti celi obrok.

Stari začini, nepoznavanje zamenskih namirnica, predugo kuvanje i česta provera pečenja su samo neke od greški zahvaljujući kojima vaš veliki trud može neslavno propasti. Sledi 15 najčešćih grešaka u kuhinji koje se svakome mogu dogoditi.

1. Niste do kraja pročitali recept

Recept treba pročitati i proučiti pre nego što se počne s pripremom. Popis sastojaka može odrediti koliko čega vam treba, ali tek u delu s pripremom ćete videti treba li nešto samleti, naseckati ili izmrviti u rukama. Metoda pripreme čini veliku razliku u ukusu gotovog jela.

2. Ne pripremate sve potrebne namirnice pre početka kuhanja

Učinite sebi uslugu i naseckajte svo povrće i začine pre nego što počnete kuvati. U principu, želite da narezani komadi budu približno iste veličine kako bi se ujednačeno skuvali.  Ako postoji mnogo začina koji su uključeni u recept, najbolje bi bilo pre početka kuhanja odrediti potrebne doze i staviti ih u male posude. Ako svi začini idu istovremeno u jelo pomešajte ih u jednoj maloj posudu i imajte je nadohvat ruke za vreme kad ih morate dodati u jelo.

3. Previše začina

Najvažnije je da znate da uvek možete dodati još začina, i toga se treba držati. Ako odjednom previše posolite ili stavite previše ljutog umaka ili drugog začina – gotovo je. Ali, ako dodate malo začina pa probate i čini vam se da je potrebno još – uvek ga možete dodati.

4. Premalo začina

Treba biti oprezan sa začinima i količinom koja se koristi kod pripreme jela, ali to ne znači da se oni trebaju izbegavati. Nezačinjena hrana je često bezukusna i retko ko će biti zadovoljan pripremljenim jelom.

5. Niste upoznati sa zamenskim namirnicama

Neke namirnice se mogu lakše zameniti od drugih i zavise o samom receptu. Na primer, grožđice možete zameniti sušenim ribizlima ili brusnicama, čašicu pavlake možete zameniti sa čašicom mleka i tri kašičice maslaca.

6. Koristite stare začine

Kao opšte pravilo, celi začini traju duže od mlevenih ili sušenih – muškatni oraščić ili biber traje oko četiri godine, dok sušeni origano može trajati od jedne do tri godine. U redu je ako ne znate koliko dugo je začin u vašem ormariću. Otvorite vrećicu ili bočicu i pomirišite. Ako je miris začina jak onda je njegov ukus još uvek jak i potentan. Ako je miris slab ili nepostojeći, pokušajte ga malo trljati između prstiju, te ga potom pomirišite i probajte. Ako još uvek nema mirisa ili ukusa začin više nije za korišćenje.

7. Predugo ili nedovoljno kuvate pirinač ili testeninu

Pravilno kuvana testenina i pirinač obično su ukusan deo vašeg obroka. Predugo kuvanje može pretvoriti obe namirnice u kašu, a prekratko kuvanje može ih učiniti neukusnima i frustrirajućima za jesti. Prilikom kuvanja testenine sledite upute na pakiranju jer različite vrste testenine zahtevaju različito vreme kuvanja. Uvek koristite veći lonac i veliku količinu vode za kuvanje. Ovako će testenina u loncu imati dovoljno mesta za kretanje. Radije koristite preveliki, nego premali lonac za kuvanje, jer u premalom se testenina neće ravnomerno skuvati.  Prilikom kuvanja pirinča potrebno je duplo više vode nego pirinča.

8. Stavljate zamenske sastojke koji menjaju ukus jelu

Nije isto ako ste u umak stavili pelat, svež paradajz ili seckan paradajz iz konzerve. Takav tip zamene može u potpunosti upropastiti jelo. Kod zamene začina, to jest korišćenju suvih umesto svežih, treba imati na pameti da su sušeni začini jačeg ukusa i mirisa, stoga ih treba upola manje koristiti.

9. Zaboravite da stavite sve sastojke

Ako pečete hleb i izostavite kvasac, hleb se neće dići. Ali ako izostavite so, ne samo da će hleb biti bezukusan, vrlo verovatno će se previše dići te potom prilikom hlađenja „izduvati“ jer so takođe pomaže u kontroli povećanog delovanja kvasca.

Pažljivo pročitajte sastojke i metodu pripreme, te se pobrinite da vam svi sastojci prilikom pripreme budu nadohvat ruke. Ako treba, proverite više puta jeste li stavili sve potrebne sastojke.

10. Niste koncentrisani i dodali ste dvostruko više određenog sastojka

Ovo može biti jednako loše kao i zaboravljanje dodavanja određenog sastojka – na primer, ako dodate dvostruko više šećera nego što je potrebno smesi za kolačiće, završićete s velikom, smrdljivom zbrkom u rerni umjesto lepe serije kolačića. Ne samo da će izgledati neukusno, nego će takvi i biti. Udvostručavanje sastojka potpuno će promeniti jelo koje pripremate.

11. Stalno proveravate pečenje i otvarate vrata rerne

Ako želite da se vaše pečenje peče kako je i očekivano, koristite svetlo pećnice i gledajte kroz prozor na rerni koliko god želite, ali ostavite vrata rerne zatvorena, osim ako ne morate nešto okrenuti ili promešati.  Svako otvaranje vrata rerne na 30 sekundi snižava temperaturu za 65 Celzijusa.

12. Pečete ili kuvate na većoj temperaturi jer ste u žurbi

Pečenje ili kuvanje na višim temperaturama nego što je napisano u receptu može dovesti do razočaravajućih rezultata. Bilo da pravite omlet ili kolač, treba ga polako pripremati na temperaturi preporučenoj u receptu, čak i ako vam se žuri.

13. Kuvate preveliku količinu

Veća količina namirnica zahteva veću posudu za kuvanje. Iako je primamljivo strpati što više sastojaka u jednu posudu, treba se odupreti tom nagonu ako želite da se vaše meso i povrće ili nešto treće lepo ravnomerno skuva. Kada stavite previše sastojaka odjednom, hrana će da se pari umesto da se kuva.  Ako imate puno različitih sastojaka koje trebate skuvati, učinite to u serijama i držite ih u posudi u rerni na niskoj temperaturi, najbolje na 90 stepeni Celzijusa.

14. Predugo kuvate povrće

Stručnjakinja za kulinarstvo Širli O. Korijer je rekla da je potrebno oko sedam minuta da se povrće skuva. Sve nakon toga je prekuvano i pretvara se u pire.  Jedan značajan izuzetak je u porodici kupusnjača – uključujući i prokelj – koje je potrebno kuvati samo pet minuta piše Insider.

15. Ne isprobavate hranu tokom pripreme

Većina nabrojanih grešaka se može izbeći ako se hrana tokom pripreme isprobava. Tako ćete u svakom trenu pripreme znati nedostaje li vam određenog začina, jesu li sastojci dovoljno skuvani ili da li jelo prevodenasto ili pregusto.