ZANIMLJIVO

Pamučna majica najbolji materijal ako sami pravite masku (Video)

Tačno je da medicinske zaštitne maske, kakve se nalaze u apotekama, nude najviši nivo zaštite, ali istraživanja pokazuju da i maske koje možemo da napravimo sami kod kuće mogu da budu od koristi u slučaju nužde. Iako nisu podjednako efikasne, svakako su bolje od onoga što se trenutno nudi u apotekama – a to je ništa.

Naučnici sa Kembridž univerziteta su se zapitali nakon pandemije svinjskog gripa, šta bi se desilo ako bismo, u nekoj drugoj pandemiji gripa, ostali bez medicinskih maski, koje su dokazano efikasne? Njihova predviđanja su se obistinila sa dolaskom koronavirusa, koji je doveo do deficita zaštitnih maski, ne samo u Srbiji, već širom sveta. Zato su trenutno jako popularni podaci do kojih su oni došli 2013. u ispitivanju efikasnosti maski “iz domaće radinosti”.

Ispostavilo se da su “uradi sam” maske manje efikasne od medicinskih, što je i bilo očekivano, ali ne i potpuno bez efekta. Maske su testirane na bakterijama (koje su generalno veće) i virusima i ispostavilo se da su efikasnije u borbi protiv bakterija u proseku za sedam odsto. Ali pokazuju sasvim solidne rezultate i kada su virusi u pitanju: testirano na bakteriofag MS2 virusu, koji je veličine 0.02 mikrona (koronavirus je, primera radi, 0.1 mikron, dakle veći), od materijala se najbolje pokazala kesa za usisivač, pa slede kuhinjska krpa, mešavina pamuka, antibakterijska jastučnica, posteljina, jastučnica, svila, majica od 100% pamuka i šal, koji se pokazao kao najmanje efikasan.

Međutim, kao najodrživiji materijal za pravljenje maske, naučnici nisu izdvojili kesu za usisivač niti krpu, već upravo pamučnu majicu ili jastučnicu, zato što su ti materijali dovoljno gusti da zadrže određeni procenat virusa, a opet je moguće disati kroz njih. Kesa za usisivač je, primera radi, jako efikasna, ali je gotovo nemoguće disati normalno kroz nju, pa nema mnogo efekta.

Naravno, prava hirurška maska je i dalje najbolji izbor, što se navodi i u zaključku istraživanja.

“Naši rezultati pokazuju da maske koje sami napravite treba da budu korišćene samo ako nema drugog izbora da bi se sprečilo širenje sa zaražene individue, ali su i dalje bolje nego da se ne koristi nikakva zaštita”, navode u zaključku.

Ukoliko želite da napravite svoju masku, dovojno vam je da imate odgovarajući materijal – što gušći, to bolji, ali da i dalje može da se diše normalno kroz njega, zatim malo lastiša, šivaću mašinu ili konac i iglu. Pogledajte nekoliko tutorijala.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=wcMhjFNEqCo[/embedyt]

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=8K6ufO2JP-c[/embedyt]

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=xN0HH2Zb2hY[/embedyt]

Sterilnost maske možete da povratite iskuvavanjem i dugim, ozbiljnim peglanjem.