ZANIMLJIVO

Zašto zovu sa nepoznatih brojeva i prekidaju vezu

Telefonske prevare su pojava koja hara već neko vreme, prevaranti su sve domišljatiji, dok su prevare sve opasnije. U poslednje vreme se širi nova vrsta telefonskih prevara. To izgleda ovako: nazovu vas sa nepoznatog broja i nakon par sekundi prekinu poziv.

Šta je plan napadača?

Prekidajući poziv, prevaranti žele da pretplatnik vidi propušteni poziv i zatim ga sam nazove. Prevarantske firme mogu da sklope ugovor sa operaterom, prema kome će se plaćati svaki dolazni poziv na njihov broj, a to može da vas košta 50 eura, pa čak i više. Kada nazovete taj broj, naplate vam određeni iznos. Takve kompanije mogu da uzmu brojeve iz javnog domena ili da kupe bazu pretplatnika.

Kako se zaštititi od prevare?

Ne uzvraćajte pozive nepoznatim brojevima. Ako je poziv zaista važan, a ne prevara, ta osoba će vas sigurno ponovo nazvati.

Ukoliko sumnjate da su vas zvali prevaranti, jednostavno možete da unesete broj u pretraživač i proverite. Takođe možete da neželjeni broj stavite na crnu listu, ali to nije naročito efikasna mera, zato što varalice mogu da stalno menjaju brojeve sa kojih zovu.

Da li je moguće povratiti skinutni novac?

Teoretski, da, ali u praksi vrlo teško, jer ste sami nazvali broj prevaranta. Biće izuzetno teško dokazati da vas je nazvala prevarantska firma – one se po pravilu dobro pravno zaštite.

Ako se upustite u sudski proces, možete dobiti povraćaj novca, ali za to će biti potrebna složena tehnička ekspertiza, koja je vrlo skupa. I zato je u datoj situaciji ipak najbolje – NE POZIVAJTE NEPOZNATI BROJ, odnosno ne uzvraćajte pozive nepoznatim brojevima.