ZANIMLJIVO

Koja je razlika između beba rođenih carskim rezom i prirodnim putem

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu College London došlo je do zanimljivog saznanja. Naime, prema tvrdnjama stručnjaka okupljenih oko ovog istraživanja, postoji razlika između beba rođenih carskim rezom i onih koje su rođene prirodnim putem, a rezultati koji to potvrđuju objavljeni su u časopisu „Nature“.

Inače, ovo je najveće takvo istraživanje dosad, a pokazalo se da se spomenuta razlika odnosi na dečji mikrobiom, odnosno skup bakterija koje žive u crevima i od ključne su važnosti za imunitet.

Naime, mikrobiom novorođenčadi rođene prirodnim putem sastoji se najvećim delom od majčinih bakterija, dok se kod dece rođene carskim rezom mikrobiom sastoji od bolničkih bakterija, piše CNN.

„Bebe su u majčinom stomaku sterilne, a u trenutku rođenja njihov imunitet dobija ogroman broj bakterija s kojima kreće u život. Pretpostavljamo da je trenutak rođenja trenutak u kojem se postavlja imunološki sistem“, objasnio je autor studije dr Najdžel Fild.

Važno je naglasiti da kod dece rođene carskim rezom prevladavaju bakterije koje kod zdravih ljudi ne uzrokuju nikakve probleme. Ipak, ako je imunitet slab ili ako se ne nalaze u crevima, već u tkivu i krvotoku, mogu izazvati različite bolesti.

„Te razlike se smanjuju tokom vremena, tako da u uzrastu od šest do devet meseci najčešće potpuno nestaju“, objasnio je Najdžel.

Takođe, istakao je da je važno nastaviti slična istraživanja kako bi otkrili dugoročne posledice razlika u mikrobiomu kod novorođenčadi.